Üdvözöljük weblapunkon
 

KEOP

infoblokk_kedv_final_cmyk_ka A Környezet és Energia Operatív Program KEOP-5.5.0/A/12-2013-0066 azonosítószámú pályázata keretében 62 775 694,- Forint támogatás segíti annak a projektnek az eredményes megvalósulását, mely során Tárkány Község Polgármesteri Hivatalának, Iskolájának és Óvodájának energetikai korszerűsítése valósult meg.
A KEOP-2012-5.5.0/A konstrukcióban kiírt pályázat célja az „energiahatékonyság és az energiatakarékosság fokozása az energetika teljes vertikumában, azaz az energia termelése, elosztása, szállítása és – a vertikum legkritikusabbnak ítélhető szegmense – a végfelhasználás területén.

Az energetikai hatékonyság fokozásának és az energiatakarékosságnak a szükségességét alátámasztja, hogy a statisztikai adatok szerint a hazai energiaig

ényesség egységnyi GDP előállítására vetítve valuta-paritáson mérve több mint háromszor, vásárlóerő-paritáson mérve pedig mintegy másfélszer magasabb, mint a fejlett EU tagállamokban.

Az energetikai hatékonyság fokozása hozzájárul az energiaellátás biztonságának a növeléséhez, az igen magas (75%-ot is meghaladó) energiaimport-függőség mérsékléséhez és a környezeti ártalmak csökkentéséhez, ezzel pedig az ország nemzetközi kötelezettségvállalásainak teljesítéséhez.

A konstrukció hozzájárul az épületek (különös tekintettel a helyi költségvetési szervek épületeire és az egyéb középületekre, valamint a vállalkozások üzemi és irodaépületeikre is), energia-takarékosság, – hatékonyság fokozására irányuló beruházásainak megvalósításához, vissza nem térítendő támogatás formájában”.

A projekt előkészítésének részeként megvalósult az energetikai audithoz szükséges adminisztratív feladatok ellátása, az épület műszaki, gépészeti, és energetikai állapotának felmérése, a felmérési tervek elkészítése, hatósági állásfoglalások beszerzése, az épület energetikai számításának elvégzéséhez szükséges fogyasztási adatok elemzése.

A nyertes kivitelező közbeszerzési eljárás keretében került kiválasztásra.

Az építési munkálatok 2014. június 30-án kezdődtek meg, a teljes körű műszaki átadás-átvételre 2014. szeptember 22-én került sor. Az energetikai korszerűsítés keretében mindhárom épületen kialakításra került a függőleges és vízszintes szerkezetek hőszigetelése, vízszigetelése, a Polgármesteri Hivatal és az Iskola nyílászáróinak cseréje, az Óvodában kondenzációs kazán telepítésével a fűtés, valamint a világítás korszerűsítése valósult meg.

Tárkány Község Önkormányzata ünnepélyes keretek között ismerteti a sikeres projekt eredményeit és adja át a fejlesztéssel megújult intézmények épületeit.