Üdvözöljük weblapunkon
 

Nyugdíjas klub

Településünkön 2013. július elején nyílt meg a Kisbéri Kistérségi Szociális és Gyermekjóléti Alapellátási Központ tárkányi telephelye.
Az intézmény biztosítja a idősek nappali ellátását és a házi segítségnyújtást, illetve a gyermekjóléti és családsegítő szolgálatot.
Az idősek nappali ellátása a szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes időskorúak napközbeni gondozására szolgál. Segítséget nyújt hivatalos ügyek intézésében és az idősek életminőségének megőrzésében, javításában.
Az idősek klubja keretében nappal igénybe vehető szolgáltatást nyújtunk a saját otthonukban élő, egészségügyi állapotuk és, vagy idős koruk miatt önmaguk ellátására részben képes lakosok számára.
A szolgáltatás célja a napközbeni tartózkodás, a társas kapcsolatok kialakítása, ápolása a hasznos időtöltés mellett, a higiéniai szükségletek biztosítása (fürdési, mosási, vasalási lehetőség).
A klub étkezőjében a tagok elfogyaszthatják akár a az otthonról hozott, akár az oviból hozzánk szállított szociális ebédet.
Feladatunk a tagok egészségi állapotának figyelemmel kísérése, családi kapcsolatok ápolása, szociális célú hivatalos ügyek intézéséhez segítségnyújtás.
Lehetőség van kézműves foglalkozásra, zenehallgatásra, kihelyezett könyvtár igénybevételére, irodalmi előadások, filmklub,, egyéb szabadidős-és memóriafejlesztő tevékenységek /vetélkedők, társasjáték, segítő beszélgetés/ végzésére.
Céljaink között szerepel klubtagjaink részére központilag szervezett színvonalas rendezvények és társklubok látogatása pl. közös farsangi és szüreti mulatság; egészségnap, Idősek Világnapja, vetélkedők; kirándulások, stb.
Térítés ellenében manikűrt, pedikűrt, fodrászt igény szerint havonta biztosítunk.
A Házi Segítségnyújtás célja segítséget nyújtani a falunkban élő idős, beteg, mozgásában korlátozott, illetve szociálisan rászorult személyek részére saját otthonukban és lakókörnyezetükben önálló életvitelük fenntartásában, valamint egészségi állapotukból, mentális állapotukból vagy más okból származó problémáik megoldásában.
Azon egyének igényeit elégíti ki, akik az idősek klubjába már nem tudnak bejárni, de szakosított intézményi elhelyezést még nem kívánnak igénybe venni. Segítséget kap minden olyan igénylő, aki életkorának, élethelyzetének és egészségi állapotának megfelelően, meglévő képességeinek fenntartása mellett rászorulnak, s ragaszkodnak megszokott környezetükhöz.
A gondozó szolgálat segítséget nyújt életvitelükhöz személyi és szűkebb környezeti tisztaságuk biztosításához, érdekeik védelméhez, kulturális igényeik kielégítéséhez, társas kapcsolataik ápolásához.

A leggyakoribb ellátandó tevékenységek:

 • segítő kapcsolat kialakítása és fenntartása

 • bevásárlás,

 • takarítás (szűkebb környezet),

 • ágyazás, mosás,

 • mosogatás,

 • étkezésnél segítségnyújtás, gyógyszerbeadás,

 • környezetével kapcsolattartás,

 • gyógyszerek felíratása, kiváltása,

 • orvos lakásra hívása, háziorvossal konzultáció,

 • felügyelet, beszélgetés,

 • postai ügy intézése,

 • környezettanulmány készítése,

 • kapcsolattartás elősegítése külső intézményekkel.

 • szociális ebéd házhozszállítása.

Jó kapcsolatot ápolunk a helyi nyugdíjas klubbal, oktatási intézményeinkkel, rendőrségi körzeti megbízottal, házi orvossal.
Ezen tevékenységek igénybevétele térítési díj mentes, mivel azt az önkormányzat költségvetése átvállalta.
Szeretettel várjuk az olyan idős korú személyeket, akiket érdekelnek a korábban felsoroltak és szeretnék igénybe venni bármelyiket.

Intézmény vezetője:

Vígh Gusztáv Istvánné
Munkatársai:

Tóth Csabáné

Vargáné Nyikus Zsuzsanna

Vasasné Széles Szilvia